Hovedseksjon

Kongshavnelev videre i to realfagskonkurranser

Elev

Abelkonkurransen er en konkurranse i matematisk problemløsning for elever i videregående skole. Konkurransen består av to innledende runder som gjennomføres på skolene og en finale som holdes ved NTNU i Trondheim. Runde én består av 20 oppgaver på 100 minutter der alle oppgavene er flervalgsoppgaver med fem svaralternativer. Runde to har ti oppgaver der alle oppgaver har et heltallssvar mellom 0 og 1000.

I år var Kongshavn den skolen med nest flest deltagere i landet, med 90 elever. Bare Bjertnes vgs hadde flere. Nikola Miroslav Golis fra Kongshavn er blant de 10 % beste etter første runde, og har dermed oppnådd kvalifisering til runde to. Han har dessuten kvalifisert seg til runde to i en lignende konkurranse i fysikk, nemlig Fysikkolympiaden, som arrangeres av Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Nikola er avgangselev ved Kongshavn i år, og har lyst til å studere matematikk ved Universitetet i Oslo til høsten. Han sier det har vært veldig spennende å delta sammen med de beste i Norge i disse konkurransene. Oppgavene krever mye kunnskap, også innen emner som ikke står på pensum på videregående. Nikola har måttet lese seg opp på egen hånd, og har brukt mye tid på å forberede seg, særlig i fysikk. Han brukte sommerferien på å gå gjennom tidligere oppgaver, og arbeidet i hele åtte timer hver dag. Han sier man blir vant til å jobbe så mye, og at det er litt som å trene til en fysisk konkurranse. Man trener opp kapasiteten og utholdenheten sin. Det kan være utfordrende, men blir aldri kjedelig. Nikola er svært motivert og synes det er gøy å konkurrere. Han kommer ikke til å ta helt fri i jula heller – for snart er det konkurranse.

Nikola har alltid likt fagene matematikk og fysikk, og er glad i å jobbe med skolearbeid. Konkurranser som dette motiverer dessuten på en annen måte enn vanlig skolearbeid, mener han. Forskjellen er at det tar flere måneder å forberede seg før en konkurranse, og du får én sjanse til å gjøre det bra. Dette er en helt annen type prosess, som Nikola liker. Mer utfordrende oppgaver viser dessuten andre aspekter av faget. De får deg til å tenke på nye måter, og gir nye perspektiver på faget. Man er nødt til å være kreativ, og utvikler en tankegang som gjør at man kan løse vanskelige oppgaver.

Nikola gleder seg til runde to i konkurransene, og ser fram til å møte flere ungdommer med like interesser. Andre runde i Abelkonkurransen avholdes den 19. januar, mens Fysikkolympiaden finner sted 31. januar. 

Alle vi på Kongshavn ønsker Nikola masse lykke til!