Hovedseksjon

Sammen om et godt skolemiljø

På skolen møter vi mange ulike elever og voksne. Det er viktig at vi møter hverandre med raushet, toleranse og respekt, også når vi er uenige eller gjør noe feil. Samtidig må vi hjelpe hverandre hvis noen opplever noe ubehagelig. Det gjelder på skoleveien, i klasserommene og i aktiviteter vi gjør sammen utenfor skoletiden.

Hva gjør jeg hvis jeg opplever ting som gjør meg utrygg eller lei meg?

For at alle skal ha det bra, må både voksne og elever på skolen si ifra hvis de opplever ubehagelige ting eller ser at andre opplever det. Hvis du, vennen din eller barnet ditt opplever mobbing og krenkelser på skolen bør dere si ifra til kontaktlærer eller andre voksne dere stoler på.

Hva betyr mobbing og krenkelser?

Mobbing og krenkelser er nesten det samme. Krenkelser betyr at noen sier eller gjør ting som er truende eller veldig nedlatende, for eksempel på grunn av hvilken religion noen har, kjønn, kropp eller hvem de forelsker seg. Krenkelser kan også skje uten noen tydelig grunn. Husk at det kan være en forskjell mellom krenkelser og krangler, noe kloke voksne kan hjelpe deg til å finne ut av.

Hva skjer hvis jeg sier ifra?

Alle som jobber på skolen, skal ta det på alvor og:

  • gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang, hvis det er mulig 
  • si ifra til rektor 
  • undersøke det som har skjedd 

Det holder at du som elev opplever at du har blitt mobbet eller krenket for at de voksne skal ta det på alvor. Sammen må dere finne ut hva dere kan gjøre for at du skal få det bedre.

Du kan lese mer om regler, hva skolen skal gjøre og hva du kan gjøre hvis du ikke blir tatt på alvor på Oslo kommunes nettsider.

Hva kan du som foresatt gjøre?

Hvis ditt eller andre barn ikke har et trygt og godt skolemiljø:

  • Ta kontakt med skolen. Du kan ringe eller sende e-post
  • Be om et møte med kontaktlærer og/eller rektor

Skolen er forpliktet til å svare raskt.

Hvis du er misfornøyd med skolens behandling av saken, kan du henvende deg til Statsforvalteren. Barneombudet har en egen mal/skjema der du kan fylle inn din klage.

Du kan også få bistand og rådgivning fra Oslos eget mobbeombud, som er en uavhengig person barn og foreldre kan kontakte.